Kip Masala Pasteitjes

Surinaamse kip pasteitjes

Benodigdheden

400 gram kipfilet

250 gram kousenband

4 grote aardappelen

1 ui

1 tomaat

1 pot faja lobie roti masala speciaal (of kip masala)

1 zakje Mas(s)ala

Zout

Peper

Knoflook (2 teentjes vers, 1 theelepel poeder of gemalen)

Zonnebloemolie

Madame Jeanette sambal

pasteimaker/ raviolimaker

Allereerst wat over de ingrediënten.

Als je een toko in de buurt hebt is de kans groot dat je daar alles vind.

Echter bij de grote supermarkten kom je ook een eind. Bij ons kun je bij de jumbo alles vinden. Zelf koop ik de kousenband in zakken, gesneden en bevroren. Maar vers is ook een optie maar wel duurder.

Ik gebruik zelf kippendijfilet omdat dat wat malser is. Gewone kipfilet kan natuurlijk ook, maar ook kun je kippenbouten voorkoken en pluizen.

Maar welke kip dan ook, ik was het altijd eerst.

Gewoon onder de kraan.

Begin met de kip in kleine stukjes te snijden.

Doe deze in een kom en doe er wat peper en zout door, 2 theelepels masala poeder, de knoflook en een klein beetje olie.

Hussel het lekker door elkaar en laat het intrekken. Ik doe het zelf in een diepvrieszak, doe deze dicht en hussel het dan door elkaar.

Schil vervolgens de aardappels en snijd deze in kleine blokjes. Spoel deze af en kook ze beetgaar. Let wel op want kleine blokjes zijn snel gaar. En je wilt ze niet te gaar hebben.

Snijd de ui en tomaat heel fijn.

Verwarm een wok of koekenpan en doe daarin wat olie om te bakken.

Begin met de kip en bak deze rondom aan maar niet gaar.

Voeg daar de ui en tomaat aan toe en roer lekker door.

Voeg de blokjes aardappel toe, roer goed door de pan en voeg daarna de kousenband toe.

En wederom goed roeren en de faja lobie toevoegen.

Ik doe dit altijd op gevoel.

Je wilt de boel namelijk niet te soppig hebben omdat je het nog in pasteitjes moet verwerken.

Dus mijn advies is om gewoon steeds weer eetlepel toe te voegen tot je de massa goed genoeg vind om in een pastei te verwerken.

Dit hoeft niet lang op het vuur.

De kousenband hoeft niet helemaal gaar.

Als je van pittig houdt (ik wel) dan voeg je wat sambal toe.

Let wel op, madame Jeanette sambal is HEET!

Dus doe dit uiterst nauwkeurig.

Zet vervolgens het gas uit en begin met het maken van de pastei deeg.

500 gram patent of tarwebloem

1 zakje bakpoeder

2 eieren

50 gram margarine of roomboter

1 theelepel zout

200 ml water

Bloem en bakpoeder in een kom doen.

Een kuil maken, eieren breken en de inhoud in de kuil laten vallen.

De zout, boter en water toevoegen en kneden tot het deeg loslaat van de kom.

Dit kan met de hand maar ook makkelijk met de keukenmachine met deeghaak.

Indien te vochtig voeg je wat bloem toe.

Het deeg verdelen in balletjes van circa 15 gram.

Een bolletje staat voor 1 pasteitje.

Als je een pasteimaker gebruikt rol je het bolletje met de deegrollen uit tot hij over de vorm past. Dan vul je hem met een eetlepel.

Zet een kommetje met water klaar om je vinger te bevochtigen om de randen even wat in te smeren alvorens je de maker dichtklapt.

Heb je geen vorm dan leg je een eetlepel vulling in het midden, vouw je hem dubbel en maak je de randjes dicht met een vork.

Rol de bolletjes niet te dun uit. Ze moeten zo een 0,5 cm zijn. Red je dat niet maak dan wat grotere bolletjes.

Je kunt de pasteitjes afbakken in de oven of in een pan met olie. Beide op 160 graden.

Doe je ze in de oven kun je ze afwerken met wat eigeel.

In beide gevallen bakken tot ze goudbruin zijn.

Mocht je nou geen kleine pasteitjes willen maken kun je ook in een ovenschaal 1 grote maken. Vet de schaal of blik in met boter en verdeel daar het deeg in.

One thought on “Kip Masala Pasteitjes

Comments are closed.