Indische gehakt pasteitjes

Indische gehakt pasteitjes

350 gram gehakt (naar keuze)

250 gram spekreepjes

2 teentjes knoflook (of poeder of gemalen)

1 blik/pot doperwten en worteltjes

1 blikje crispy mais

4 gekookte eieren

1 ui

So Oen / Glasvermicelli (noodles)

1 eetlepel Sambal manis

Ketjap manis

1 tl Djahe / Gemberpoeder

1 runderbouillonblokje

1 tl koenjit/ gemalen kurkuma

1 tl ketoembar / gemalen koriander

Zonnebloemolie

Kook 4 eieren (hard) en pel deze.

Snijd de ui en de knoflook heel fijn.

Doe wat olie in de pan/wok en fruit de ui en knoflook maar laat de knoflook niet aanbakken.

Voeg 1 eetlepel sambal manis toe en daarna de spekreepjes.

Roer dit door elkaar tot de spekreepjes niet meer rauw zijn en voeg dan de gehakt toe tot deze bruin/gaar is.

Voeg nu 1 tl koenjit, 1 tl ketoembar, 1 tl gemberpoeder en 1 verkruimeld runderbouillonblokje toe.

Roer het goed door en voeg dan naar smaak de ketjap manis toe.

Kook ondertussen water om straks de glasnoodles (so-oen) in te weken.

Week de glasnoodles zoals aangegeven op de verpakking en spoel daarna af met ijskoud water en laat goed uitlekken.

Voeg de glasnoodles toe aan het gehaktmengsel en roer wederom goed door.

Laat de doperwten en worteltjes en de crispy mais goed uitlekken en roer deze ook door het mengsel.

Doe daarna het vuur uit en begin aan het deeg en snijd de gekookte eieren in plakjes.

Voor het deeg:

500 gram patent of tarwebloem

1 zakje bakpoeder

2 eieren

50 gram margarine of roomboter

1 theelepel zout

200 ml water

Bloem en bakpoeder in een kom doen.

Een kuil maken, eieren breken en de inhoud in de kuil laten vallen.

De zout, boter en water toevoegen en kneden tot het deeg loslaat van de kom.

Dit kan met de hand maar ook makkelijk met de keukenmachine met deeghaak.

Indien te vochtig voeg je wat bloem toe.

Het deeg verdelen in balletjes van circa 15 gram.

Een bolletje staat voor 1 pasteitje.

Als je een pasteimaker gebruikt rol je het bolletje met de deegrollen uit tot hij over de vorm past.

Begin met 2 plakjes ei op de bodem en vul hem met een eetlepel gehaktmengsel.

Zet een kommetje met water klaar om je vinger te bevochtigen om de randen even wat in te smeren alvorens je de maker dichtklapt.

Heb je geen vorm dan leg je een eetlepel vulling in het midden, vouw je hem dubbel en maak je de randjes dicht met een vork.

Rol de bolletjes niet te dun uit. Ze moeten zo een 0,5 cm zijn. Red je dat niet maak dan wat grotere bolletjes.

Je kunt de pasteitjes afbakken in de oven of in een pan met olie. Beide op 160 graden.

Doe je ze in de oven kun je ze afwerken met wat eigeel.

In beide gevallen bakken tot ze goudbruin zijn.

Mocht je nou geen kleine pasteitjes willen maken kun je ook in een ovenschaal 1 grote maken. Vet de schaal of blik in met boter en verdeel daar het deeg in.